Συμβουλές Ομορφιάς

Αναρωτιέστε ποιο αντιηλιακό να επιλέξετε;

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b1-www-mamaspharmacy-gr

  Όσο καλοκαιριάζει περιμένουμε με ανυπομονησία τις ξέγνοιαστες, ηλιόλουστες μέρες με παιχνίδια στην παραλία για όλη την οικογένεια!  Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος, όσο ευχάριστος και ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο κι αν είναι, έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία. Για να τον απολαμβάνουμε, λοιπόν, χωρίς φόβο και να περνάμε αλήθεια ξέγνοιαστα το καλοκαίρι, είναι πολύ σημαντική η προστασία από τον ήλιο. Και ένας βασικός τρόπος να προστατευτούμε είναι το αντιηλιακό.

  Μια ερώτηση που συχνά ταλανίζει τους γονείς είναι το «Πιο αντιηλιακό να επιλέξω για το παιδί μου;». Ας δούμε, λοιπόν, κάποια βασικά κριτήρια για την επιλογή του αντιηλιακού για το παιδί.

  • Το SPF: Ο δείκτης SPF είναι ένα μέτρο του πόση υπεριώδης ακτινοβολία απαιτείται για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα σε προστατευμένο δέρμα (δηλαδή παρουσία αντηλιακού), σε σχέση με το μη προστατευμένο δέρμα. Υπάρχει μια δημοφιλής παρανόηση ότι ο SPF σχετίζεται με το χρόνο έκθεσης στον ήλιο. Αυτό δεν ισχύει, διότι ο δείκτης SPF δεν σχετίζεται άμεσα με το χρόνο έκθεσης στον ήλιο, αλλά με την ποσότητα της έκθεσης στον ήλιο. Αν και η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας σχετίζεται με τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, για παράδειγμα η ένταση της ηλιακής ενέργειας, καθώς άλλη ένταση έχει η ηλιακή ακτινοβολία στις 9 το πρωί και άλλη στη 1 το μεσημέρι. Γενικά, το SPF είναι ένα σχετικό μέτρο της ποσότητας προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα που παρέχουν τα αντηλιακά.

 Για τα παιδιά, πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακό με δείκτη SPF τουλάχιστον 30.

  • Φάσμα προστασίας: Οι ηλιακές ακτινοβολίες που φτάνουν στη γη αποτελούνται από πολλά μήκη κύματος, στο φάσμα του ορατού, του υπεριώδους και του υπέρυθρου, δηλαδή «κουβαλάνε» διαφορετικές ενέργειες. Η επικίνδυνη για τον άνθρωπο ακτινοβολία είναι η υπεριώδης, η οποία χωρίζεται σε UVA, UVB και UVC . Η UVA καλύπτει την περιοχή 315-400nm και δε φιλτράρεται σημαντικά από την ατμόσφαιρα. Συνδέεται με τη γήρανση του δέρματος. Η UVB καλύπτει την περιοχή 280-315nm και περίπου το 10% φτάνει στην επιφάνεια της Γης. Συνδέεται με το κάψιμο του δέρματος. Η UVC απορροφάται εξ ’ολοκλήρου από το στρώμα του όζοντος.

Και η UVA και η UVB προκαλούν βλάβη με απροστάτευτη έκθεση, καθώς καταστρέφει το DNA στα κύτταρα του δέρματος, δημιουργώντας γενετικές ατέλειες ή μεταλλάξεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ίδιους, αντιηλιακά που προστατεύουν και από UVA και από UVB.

  • Ανθεκτικότητα στο νερό: Πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένα αντιηλιακό δεν είναι αδιάβροχο, καθώς όλα αργά η γρήγορα θα ξεπλυθούν. Υπάρχουν, όμως, αντιηλιακά που διαθέτουν ανθεκτικότητα στο νερό και στον ιδρώτα, τα οποία είναι καλύτερο να επιλέγουμε για τα παιδιά. Σημαντικό είναι οι ετικέτες να αναφέρουν αν το αντηλιακό παραμένει αποτελεσματικό για 40 λεπτά ή 80 λεπτά όταν κολυμπάτε ή ιδρώνετε, δηλαδή αν είναι «ανθεκτικό» ή «πολύ ανθεκτικό», και όλα τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν οδηγίες για το πότε πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή.
  • Φίλτρα προστασίας: Τα αντιηλιακά φίλτρα χωρίζονται σε χημικά και φυσικά (ανόργανα). Τα μεν χημικά φίλτρα προστατεύουν το δέρμα απορροφώντας τις επικίνδυνες ακτινοβολίες και μετατρέποντας τες σε θερμότητα που απελευθερώνεται από το δέρμα. Απορροφάται από τα ανώτερα επίπεδα του δέρματος, δεν αφήνει υπόλευκη επίστρωση και δεν ξεπλένεται εύκολα, αλλά χρειάζεται 15-30 λεπτά να λειτουργήσει. Από την άλλη τα φυσικά φίλτρα λειτουργούν πάνω στην επιδερμίδα ως φράγμα για τις ηλιακές ακτινοβολίες και δρουν αμέσως μόλις εφαρμοστούν, αλλά φεύγουν πιο εύκολα με τον ιδρώτα και το νερό. Για τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω συστήνεται η χρήση αντιηλιακών με φυσικά φίλτρα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο βρεφικό δερματάκι. Αναζητήστε ετικέτες που γράφουν στα συστατικά Titanium dioxide και Zinc oxide. Αυτά συχνά είναι λίγο πιο δύσκολο να εφαρμοστούν και αφήνουν λευκή επίστρωση, αν και υπάρχουν νέες τεχνολογίες που αυτό αποφεύγεται, παρέχοντας όλα τα οφέλη χωρίς «λεκέδες».
  • Άλλα συστατικά: Εκτός από το είδος του  Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά με PABA, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες. Αποφύγετε το συστατικό οξυβενζόνη, γιατί μπορεί να έχει κάποια ορμονική επίδραση.
  • Για παιδιά κάτω των 6 μηνών: Ο FDA για βρέφη κάτω των 6 μηνών δε συστήνεται χρήση αντιηλιακού, καθώς υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, οπότε χρησιμοποιείται μόνο σε πολύ μικρή ποσότητα στο προσωπάκι και μόνον εφόσον έχουμε πάρει την συμβουλή του παιδιάτρου και αφού ελεγχθεί σε μικρή περιοχή του δέρματος ότι δεν θα προκαλέσει ερεθισμό. Κατά τ’ άλλα κρατάμε το μωρό μακριά από τον ήλιο, ειδικά τις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας, και στις βόλτες καλύπτουμε το βρέφος με ελαφριά ρούχα και καπέλο ώστε να υπάρχει σκιά στο πρόσωπο και το λαιμό.

Αφού επιλέξουμε το αντιηλιακό, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε και τη σωστή του χρήση:

  • Απλώνουμε σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, δεν ξεχνάμε τα αυτάκια, τα πατουσάκια, πίσω από το λαιμό.
  • Ανανεώνουμε συχνά (σίγουρα ανά 2 ώρες), ειδικά μετά το κολύμπι. Ακόμα και για το ανθεκτικό στο νερό χρειάζεται ανανέωση ανά 40-80 λεπτά.
  • Απλώνουμε γενναιόδωρα. Οι δερματολόγοι συνιστούν ποσότητα ενός σφηνοπότηρου για τα ακάλυπτα σημεία. Ένα άλλο τέχνασμα είναι ο κανόνας του «κουταλιού του γλυκού». Χρησιμοποιήστε 9 κουταλάκια του γλυκού αντηλιακό για όλο το σώμα: 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό, 1 κουταλάκι του γλυκού για το μπροστινό μέρος του κορμού και 1 για το πίσω μέρος του κορμού, 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε χέρι και 2 κουταλάκια του γλυκού για κάθε πόδι.

Και φυσικά ας θυμηθούμε με αφορμή το καλοκαίρι ότι η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητα όλο το χρόνο για μικρούς και μεγάλους!

Εδώ θα βρεις όλα τα αντιηλιακά….