Βρεφικές Συμβουλές

Συμπληρώματα Διατροφής στην Εγκυμοσύνη

 Σίγουρα γνωρίζεις ήδη ότι μία ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι υψίστης σημασίας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ιδαιτέρως, τους πρώτους τρεις μήνες, αλλά και κατά την περίοδο της σύλληψης, κάθε γυναίκα έχει ανάγκη να λαμβάνει ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα συμβάλλουν στην σωστή και υγιή ανάπτυξη του μωρού της. Σε πολλές περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν στην εγκυμοσύνη. Ποια είναι τα συστατικά εκείνα που κάθε έγκυος γυναίκα θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνει σε επαρκή ποσότητα;

Σίδηρος

   Είναι το κύριο συστατικό της αιμοσφαιρίνης και αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέταλλα του οργανισμού μας. Ο κύριος ρόλος του σιδήρου είναι να μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. H ποσότητα του αίματος αυξάνεται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη, ώστε να μπορεί να θρέψει και να παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά στη μητέρα και στο μωρό που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Είναι, επομένως, λογικό ότι απαιτείται σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου καθημερινά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει κούραση, εξασθένιση του ανοσοποιητικού και άρα αύξηση του κινδύνου μολύνσεων, πρόωρου τοκετού, καθώς και  χαμηλού βάρους γέννησης του βρέφους. Η συνιστώμενη δόση είναι 60mg την ημέρα.

Φολικό οξύ

   Το φολικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών του συμπλέγματος Β. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους  και τη σύνθεση του DNA. Η έλλειψη φολικού οξέος οδηγεί σε προβλήματα μειωμένης εγκεφαλικής ανάπτυξης, βλάβες του νευρικού σωλήνα, ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και περιγεννητικού θανάτου. Οι επίσημοι φορείς συστήνουν όσες γυναίκες σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα φολικού οξέος πριν από τη σύλληψη, καθώς πολλές φορές οι βλάβες αυτές συμβαίνουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες κύησης. Η συνιστώμενη δόση είναι 400mcg κατά τη σύλληψη και 600mcg κατά την εγκυμοσύνη.

   Ασβέστιο

   Ένα από τα πιο διαδεδομένα και σημαντικά μέταλλα στο σώμα είναι το ασβέστιο. Συμβάλλει στην υγεία των δοντιών, του κυκλοφορικού συστήματος, στην υγιή λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και στη σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου. Η συνιστώμενη δόση είναι 1.000mg ημερησίως.

Βιταμίνη D

   Η βιταμίνη D είναι μία από τις πιο σημαντικές  λιποδιαλυτές βιταμίνες, η οποία λαμβάνεται είτε μέσω διατροφής και συντίθεται φυσιολογικά με την επίδραση της ηλικιακής ακτινοβολίας στο δέρμα, ή μέσω συμπληρωμάτων. Παίζει σπουδαίο ρόλο στην οστική ανάπτυξη και αποτελεί το θεμέλιο ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, θωρακίζει το έμβρυο απέναντι στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, η παχυσαρκία καθώς και παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων. Η συνιστώμενη δόση είναι  200 IU (5 mcg) ανά ημέρα

Απαραίτητα λιπαρά οξέα – DHA

   Ανάμεσα στα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι το λινολεϊκό οξύ (ωμέγα 6) και το λινολενικό οξύ (ωμέγα 3). Το DHA (παλμιτικό οξύ ή δεκαεξανοϊκό οξύ) είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που αποτελεί πρωταρχικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου εγκεφάλου.  Eίναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργική ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη, καθώς και των ματιών, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό πολλών ορμονών που συμμετέχουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις.Επίσης, η συμπερίληψη άφθονου DHA στη διατροφή βελτιώνει την ικανότητα μάθησης, ενώ οι ελλείψεις του σχετίζονται με δυσκολίες στη μάθηση.  H συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 200mg ως DHA.

  Έχε επιπλέον στο νου σου, ότι υπάρχουν πλέον στην αγορά σκευάσματα που συνδυάζουν πολλά απαραίτητα διατροφικά στοιχεία σε μία μόνο ταμπλέτα, όπως το Vitabiotics Pregnacare Original και Vitabiotics Pregnacare Max . Αυτά αποτελούν μία ιδανική επιλογή για εσένα που ενδεχομένως σου προκαλεί άγχος  ή σύγχιση η λήψη πολλών διαφορετικών συμπληρωμάτων μέσα στην ημέρα σου.

  Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν πλέον μια ασφαλή επιλογή για τις μέλλουσες μητέρες. Ωστόσο, η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι εξίσου σημαντική, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας! Στο Mama’s Pharmacy θα βρεις όλα αυτά τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής που χρειάζεσαι και τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα και πιστοποιημένα για την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια, ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη