Βρεφικές Συμβουλές

Σπαζοκεφαλιά για Νέες Μαμάδες: Ποιο Μπιμπερό να διαλέξω;

mam-%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%8c-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-easy-start-anti-colic-%ce%bc%ce%b5-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%ae-%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c

Μπιμπερό, πιπίλες, θερμός, αποστειρωτές, βουρτσάκια, όλα αυτά τα αντικείμενα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά και για πολύ καιρό. Η πρώτη επαφή όμως με την αγορά τους, μοιάζει ένα κουβάρι μπλεγμένων πληροφοριών που δεν καταλαβαίνεις.

Και κάπως έτσι αρχίζουν τα δύσκολα και έρχεται η θεία από το χωριό να σου πει με αυτοπεποίθηση για το ένα μπιμπερό που με αυτό τάισε και τα 9 παιδιά της, και η φίλη σου που είναι πεπεισμένη ότι το δικό της μετά από πολλές αλλαγές είναι το καλύτερο, και η πωλήτρια που σου υποσχέθηκε θεαματικές ικανότητες της φοβερής εταιρίας που έχουν τώρα προσφορά….

…………… όπα όπα όπα  κάπου εδώ πες STOP !!! και πάμε από την αρχή.

Μην ακούς κανέναν… Γιατί πολύ απλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό, γι’ αυτό και υπάρχουν τόσες επιλογές από τόσες εταιρίες.

Μην ξεφυσάς κι έλα μαζί να το πάρουμε από την αρχή!

Ερώτηση Νο1:

Μα αφού θα θηλάσω γιατί να πάρω μπιμπερό?

Είτε θηλάσεις είτε δεν θηλάσεις το μπιμπερό είναι απαραίτητο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Είτε γιατί ενώ θηλάζεις θέλεις να έχεις περισσότερη ευελιξία και συλλέγεις μητρικό γάλα, είτε γιατί επιθυμείς να μοιράζεσαι το τάισμα του μωρού με τον σύντροφο σου, είτε πάλι γιατί χρειάζεται να συμπληρώσεις γάλα. Πολλά ακόμα γιατί που θα τα δεις στην πορεία, όπως και να έχει όμως θα το χρειαστείς.

Ερώτηση Νο2:

Ποσά μπιμπερό χρειάζομαι? 

Καλό είναι να έχεις στη διάθεσή σου από την αρχή δύο με τρία αν θηλάζεις αποκλειστικά και περίπου 6 αν δεν θηλάζεις.

Ερώτηση Νο3:

Κυκλοφορούν πάρα πολλά εκεί έξω. Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους? 

  • Θηλές:

Οι θηλές βγαίνουν σε διαφορετικά επίπεδα για να έχουν διαφορετική ροή. 

Ξεκάνανε από το 0+ και αυξάνονται. 

Έχουν ένδειξη ροής (επίπεδο ροής 0, 2, 3, 4) ή μηνών (2+, 3+,4+,6+,9+). Κάποιες εταιρίες έχουν θηλές με ρυθμιζόμενη ροή, σε σχήμα στήθους που επιτρέπει στο μωρό σας να κατευθύνεται φυσικά προς τη θηλή και να διευκολύνει τη μετάβαση από το θηλασμό στο μπιμπερό.

Οι περισσότερες εταιρίες στις συσκευασίες τους έχουν 0+ και τις θηλές ξεχωριστά. Θα χρειαστεί λοιπόν να αντικαταστήσετε την θηλή στο επίπεδο 2 μόλις το μωρό σας είναι έτοιμο- συνήθως όταν παρατηρήσετε έντονο ρούφηγμα και ανησυχία κατά την διάρκεια της σίτισης (μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μικρότερο επίπεδο αν δείτε ότι η ροή είναι γρήγορη και απότομη). 

Οι θηλές με 2, 3 και 4 τρύπες αντιστοιχούν σε μικρή, μεσαία και μεγάλη ροή γάλακτος και συνιστώνται από τον τρίτο και τέταρτο μήνα. Από τη στιγμή που το μωρό αρχίζει να τρώει δημητριακά και άλευρα, είναι κατάλληλη η θηλή με ταχύτητα ροής (επίπεδο 3).

Υπάρχουν, επίσης, διαφορές στο υλικό των θηλών. Οι σιλικονούχες θηλές είναι οι πιο ανθεκτικές, ενώ αυτές από λάτεξ είναι πιο μαλακές και προσφέρουν μια πιο φυσική αίσθηση, όμως τείνουν να φθείρονται γρηγορότερα.

  • Μεγέθη: 

Ξεκινούν με μικρότερη χωρητικότητα (90 ml/120 ml). Αυτά τα μικρά μπιμπερό θα τα χρησιμοποιήσεις και αργότερα, για τα ροφήματα φρούτων και το νερό. Όσο μεγαλώνει το παιδάκι σας είναι απαραίτητα τα μεγέθη για τη δεύτερη βρεφική ηλικία (240 ml με 340 ml).

  • Σχήματα:

   Κυλινδρικό μπιμπερό: Το πιο κλασικό, που ενδείκνυται για όλες τις χρήσεις.

   Φαρδύ μπιμπερό: Το άνοιγμα επιτρέπει εύκολη και ακριβή ροή του γάλακτος, ενώ πλένεται με ιδιαίτερη ευκολία.

   Εργονομικό μπιμπερό: Η διασκεδαστική του μορφή προσελκύει το μωρό να το κρατήσει στα χέρια του!

   Καμπυλωτό μπιμπερό: αποτελεσματικό κατά της παλινδρόμησης.

  • Υλικό:

Γυαλί: Για τα νεογέννητα, καλύτερο υλικό για το μπιμπερό είναι το γυαλί, καθώς καθαρίζεται και αποστειρώνεται ευκολότερα. Πολλοί γονείς θα προτιμήσουν γυάλινο μπιμπερό λόγω της ανθεκτικότητας τους και στις υψηλές θερμοκρασίες και στα συχνά πλυσίματα, αλλά είναι πιο βαριά και πιο εύθραυστα. 

Πλαστικό: Είναι καταλληλότερα όταν το μωράκι σας θα αρχίσει να το κρατάει μόνο του καθώς είναι πιο ελαφριά. Παρόλο όμως που είναι πιο ελαφριά και δεν σπάνε εύκολα, χρειάζονται συχνή αντικατάσταση (ασχέτως αποστείρωσης καλό είναι να μην ξεπερνάς τους 4 μήνες). 

Πλέον θεωρούνται αρκετά ασφαλή σε σχέση με τις προηγούμενες εκδοχές των παλαιότερων χρόνων που περιείχαν BPA, μια ουσία επιβλαβή για τον άνθρωπο ειδικά όταν θερμαίνονται τα πλαστικά. Αν έχετε αμφιβολίες μπορείτε να κοιτάξετε για την ένδειξη «BPA free» ή «0% BPΑ» . 

  • Χαρακτηριστικά:

Τα “Classic”που είναι φτιαγμένα για παιδιά που σιτίζονται αποκλειστικά με μπιμπερό.

Τα “Natural” που μιμούνται αρκετά την θηλή και τη ροή του μητρικού γάλακτος και συστήνονται για την μετάβαση στο μπιμπερό.

Τα “Anticolic” που προλαμβάνουν από κολικούς και διαθέτουν ειδικό σχεδιασμό ή εξαρτήματα που ταιριάζουν στο μπουκάλι για να αποτρέψουν την κατάποση του αέρα από το μωρό.

Ερώτηση Νο4:

Πώς θα διαλέξω το πρώτο μπιμπερό?

Δεν θα ξέρεις τι αρέσει στο μωρό σου μέχρι να το δοκιμάσει!!!

Είμαστε σίγουροι ότι έχεις κάνει την έρευνα σου και έχεις ρωτήσει όποιον έχει ένα ή παραπάνω παιδιά. Λογικά έχεις ήδη πειστεί για ένα συγκεκριμένο, μιας και πάνω από μία σου φίλες σου είπε ότι αυτό το μπιμπερό την έσωσε και κάνει τάμα που το βρήκε. Πριν λοιπόν πάρεις την απόφασή σου εμείς προτείνουμε να πάρεις 3 γνώμες και να αγοράσεις ένα από το καθένα. Ύστερα δοκιμάζεις όταν με το καλό έρθει το μικρούλι σου.

Ερώτηση Νο5:

Ποτέ πρέπει να αντικαταστήσω το μπιμπερό?

Σκέψου ότι στους πρώτους 6 μήνες λόγω έντονης χρήσης και αποστείρωσης προκαλείται έντονη φθορά και για αυτό απαιτείται πιο συχνή αντικατάσταση. Για να είμαστε ασφαλείς περίπου στους 2-3 μήνες ασχέτως υλικού καλό είναι να τα αλλάζεις. Μετά κατά μέσο ορό στους 4-6 μήνες θα πρέπει να το αντικαταστήσετε και σε καμιά περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε παλιό μπιμπερό που μας δώρισαν (γιατί ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι χρησιμοποιήθηκε σωστά και ελάχιστα).

Και κάποια έξτρα tips για να διαλέξεις το σωστό μπιμπερό.

Πάρε μεγάλο μέγεθος από την αρχή και γιατί όχι, πάρε το πακέτο με τα συμπεριλαμβανόμενα συστήματα.

Παίρνοντας μεγαλύτερο μέγεθος θα εξοικονομήσεις χρήματα μιας και θα μπορέσεις να το χρησιμοποιήσεις και στην μετέπειτα φάση. Το να πάρεις επίσης πακέτο με διάφορα συστήματα διέλευσης αέρα, τριγωνική θηλή η anticolic σύστημα θα σε σώσει στο μέλλον μιας και μπορεί να χρειαστεί να τα αγοράσεις έτσι κι αλλιώς αν το μωράκι εμφανίσει κολικούς ή καταπίνει αέρα.

Προνόησε με το να αποφασίσεις από νωρίς αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις θήλαστρο και να αντλήσεις το γάλα – αλλιώς ‘Pumping’ 

Pumping είναι ο αγγλικός όρος για τη χρήση του θηλάστρου για την άντληση και αύξηση παραγωγής μητρικού γάλακτος. Αν σκοπεύεις να αντλήσεις μπορείς να αγοράσεις απευθείας μπιμπερό ίδιας εταιρείας με το θήλαστρο που έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις. Έτσι, θα μπορείς να αντλείς κατευθείαν το γάλα στο μπιμπερό που θα δώσεις αργότερα στο μωράκι σου. 

Μήπως το μωρό μου χρειάζεται άλλο μπιμπερό? Τι είναι η αποστροφή μπουκαλιού σίτισης?

Αν παρατηρείς ότι κατά την διάρκεια που το μωρό πίνει είναι ανήσυχο και γκρινιάζει είναι λογικό να αναρωτηθείς αν φταίει το μπιμπερό. Ενώ μπορεί να είναι αυτό η αιτία θα πρέπει να αποκλείσεις πρώτα τα παρακάτω: 

  • Ρουφάει με μανία και δείχνει εκνευρισμό κατά την διάρκεια τις σίτισης? Μάλλον το πρόβλημα εδώ είναι η ροή, τότε ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το επόμενο επίπεδο θηλής.
  • Αν από την άλλη το μωράκι φαίνεται να πνίγεται και ακούς έντονους ήχους όταν καταπίνει και γάλα τρέχει γύρω από το στοματάκι του τότε μάλλον πρέπει να επανέλθεις στο προηγούμενο επίπεδο θηλών.
  • Ο αέρας είναι ένας άλλος λόγος για το οποίο συνήθως τα μωρά γκρινιάζουν. Για να μειώσεις τις πιθανότητες κατάποσης αέρα προσπάθησε να τοποθετήσεις το κεφάλι του μωρού την ώρα που τρώει σε θέση υψηλότερη από την κοιλίτσα του. Προσοχή! Ο πάτος του μπουκαλιού δεν πρέπει κοιτάει προς το ταβάνι. Δοκίμασε επίσης να σταματάς κάθε 4 ή 5 λεπτά για να δώσεις στο μωράκι χρόνο να ανασάνει και να ρευτεί.
  • Μια άλλη πιθανότητα είναι το μωράκι να μην πεινάει αρκετά ή να χρειάζεται αλλαγή πάνας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στη σίτιση.

Αν λοιπόν τσέκαρες τα παραπάνω και το γλυκάκι σου συνεχίζει να δείχνει δυσφορία τότε μπορείς να δοκιμάσεις ένα άλλο είδος μπιμπερό.

Αφήστε μια απάντηση