Βρεφικές Συμβουλές

Πιπίλες! Ποια είναι η ιδανική για το μωρό μου?

bibs-%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b1-colour-baby-blue-6-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-mamaspharmacy-3

Η πιπίλα είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα πράγματα που αναζητάτε όταν το μικρό σας είναι ανήσυχο. Ως ευαισθητοποιημένος γονιός, μπορεί να αναρωτηθείτε από καιρό σε καιρό αν το να δίνετε στο μωρό σας πιπίλα είναι το καλύτερο πράγμα για εκείνο.

Ήδη από την ενδομήτρια ζωή, πολλά βρέφη ξεκινούν να πιπιλούν το δάκτυλό τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο θηλασμός του δακτύλου δεν αποτελεί μια κακή συνήθεια αλλά ένα φυσικό αντανακλαστικό. Η συνήθεια αυτή, που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο στη βρεφική και νηπιακή ηλικία του παιδιού, τους παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας, ηρεμίας και ευχαρίστησης και αποτελεί ακόμα ένα τρόπο γνωριμίας με το περιβάλλον τους.

Η χρήση της πιπίλας λοιπόν, είναι ένας συνηθισμένος τρόπος κάλυψης / αντικατάστασης της ανάγκης του θηλασμού του δακτύλου και δε θα πρέπει να αποφεύγεται έως την ηλικία των 4 ετών.

Επίσης πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) ενώ κοιμούνται. Χάρη στις θηλαστικές κινήσεις, τα βρέφη παραμένουν σε εγρήγορση και δεν έχουν τόσο βαθύ ύπνο. 

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλοί τύποι πιπίλας στην αγορά σήμερα και η επιλογή της καλύτερης για το παιδί σας μπορεί να είναι μια δύσκολη απόφαση.

Κατανοώντας τις διαφορές μεταξύ κάθε τύπου πιπίλας και γνωρίζοντας ποιους παράγοντες πρέπει να προσέξετε, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μικρό σας θα ηρεμήσει με ασφάλεια την επόμενη φορά που θα του δώσετε πιπίλα.

Ποιοι τύποι πιπίλας είναι διαθέσιμοι;

Οι πιπίλες κυκλοφορούν σε διάφορα στυλ, υλικά και χρώματα, αλλά μπορούν γενικά να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες: ορθοδοντικές πιπίλες και συμβατικές πιπίλες. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο είναι το σχήμα της θηλής.

Δεν χρειάζεται να κάνετε ένα ταξίδι σε ορθοδοντικό για να πάρετε στο μωρό σας μια ορθοδοντική πιπίλα – η ονομασία σημαίνει απλώς ότι η θηλή έχει επίπεδο πάτο και σχετικά ασύμμετρο σχήμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το σχήμα της μητρικής θηλής. Οι ορθοδοντικές πιπίλες επιτρέπουν επίσης την “ώθηση της γλώσσας” του μωρού, η οποία είναι η κίνηση που κάνει ένα παιδί όταν ρουφάει γάλα.

Οι συμβατικές πιπίλες ή αλλιώς συμμετρικές πιπίλες έχουν μια στρογγυλεμένη θηλή σε σχήμα μικρής μπάλας. Δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη πλευρά χρήσης της για να μην πιέζεται ο ουρανίσκος κατά το πιπίλισμα.

Συμβατικές vs. ορθοδοντικές πιπίλες

Ενώ οποιαδήποτε επιλογή πιπίλας είναι αποδεκτή για να ηρεμήσει το παιδί σας, ο τύπος που θα επιλέξετε μπορεί να έχει επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη της οδοντοστοιχίας του μωρού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Paediatric Dentistry διαπίστωσε ότι η χρήση τόσο συμβατικών όσο και ορθοδοντικών πιπίλων συνέβαλε σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δυσκαμψίας, ή κακής ευθυγράμμισης των δοντιών.

Εάν ανησυχείτε για το πώς μια πιπίλα θα επηρεάσει τη στοματική υγεία και το δάγκωμα του μωρού σας, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι ορθοδοντικές πιπίλες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να συμβάλλουν σε προβλήματα στο δάγκωμα σε μωρά ή νήπια. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress in Orthodontics, σημείωσε ότι οι ορθοδοντικές πιπίλες ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να συμβάλουν σε ανοιχτά δαγκώματα σε σύγκριση με τις συμβατικές.

Η μελέτη στο International Journal of Paediatric Dentistry κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, υποδεικνύοντας ότι οι συμβατικές πιπίλες σχετίζονται συχνότερα με ανοιχτό δάγκωμα (όταν τα δόντια της άνω γνάθου δεν επικαλύπτουν τα δόντια της κάτω γνάθου κατά το δάγκωμα) και υπερβολή (όταν τα εμπρόσθια δόντια προεξέχουν πάνω από τα κάτω δόντια).

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη πιπίλα για το μωρό σας

Ο παιδίατρος του μωρού σας και ο οικογενειακός σας οδοντίατρος μπορούν να σας παρέχουν καθοδήγηση και συμβουλές όσον αφορά την επιλογή της καλύτερης πιπίλας, αλλά εδώ είναι μερικά πράγματα που ίσως θέλετε να λάβετε υπόψη σας όταν επιλέγετε την πιπίλα του μικρού σας:

Κατασκευή της Πιπίλας: Ιδανικά, η πιπίλα θα πρέπει να είναι μονοκόμματη (ενιαίος σχεδιασμός) και να μην έχει αποσπώμενα μέρη, υγρό στο εσωτερικό ή ενσωματωμένα gadgets. Πρακτικά δεν θα πρέπει να αποσυναρμολογείται ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος κατάποσης και πνιγμού. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται να δένεται με κορδόνια γύρω από τον λαιμό του παιδιού, αλλά να συνδέεται στο ρούχο ή την ποδιά του.

Ηλικία και Ανάπτυξη: Ψάξτε για μια πιπίλα που είναι κατάλληλη για την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ορισμένες πιπίλες είναι σχεδιασμένες για νεογέννητα, ενώ άλλες είναι πιο κατάλληλες για μεγαλύτερα μωρά.

Μέγεθος και Σχήμα: Η πιπίλα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος και σχήμα για το στόμα του παιδιού σας. Επιλέξτε ένα μέγεθος με βάση την ηλικία του μωρού σας, που ταιριάζει άνετα στο στόμα του και που να μην χωράει ολόκληρη στο στόμα του.

Επίσης, δώστε προσοχή στο μέγεθος της ασπίδας μεταξύ της θηλής και του δακτυλίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία AAP, για να μειωθεί ο κίνδυνος πνιγμού, θα πρέπει η ασπίδα να έχει διάμετρο τουλάχιστον 4 εκατοστά.

Επιπλέον η προστατευτική ασπίδα της πιπίλας πρέπει να έχει ανατομικό σχήμα και μεγάλα ανοίγματα αερισμού ώστε να αποφεύγονται ερεθισμοί γύρω από τα χείλη.

Υλικό Κατασκευής: Οι πιπίλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από σιλικόνη ή φυσικό καουτσούκ (λατέξ).

Πιπίλες Σιλικόνης:

 • Η σιλικόνη είναι ένα συνθετικό υλικό, άοσμο και άγευστο, που δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Οι πιπίλες σιλικόνης καθαρίζονται εύκολα και δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες.
 • Η σιλικόνη είναι ένα μαλακό, ελαστικό υλικό, που δεν απορροφά οσμές ή γεύσεις.
 • Δεν είναι τόσο ανθεκτικές στο τράβηγμα ή στο σκίσιμο, γι’ αυτό πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μόλις παρατηρήσετε δαγκωματιές ή σκισίματα.
 • Οι περισσότερες μητέρες προτιμούν τη σιλικόνη για τους πρώτους μήνες που τα μωράκια δεν έχουν δόντια (μέχρι την ηλικία περίπου των 6-7 μηνών, πού αρχίζει η οδοντοφυΐα) και στη συνέχεια την αντικαθιστούν με πιπίλες από καουτσούκ.
 • Επομένως είναι πιο κατάλληλη για μικρά βρέφη χωρίς οδοντοφυΐα.
 • Δεν επηρεάζονται από τα λιπαρά που περιέχουν τα τρόφιμα, όπως συμβαίνει με το καουτσούκ.
 • Επειδή η σιλικόνη είναι συνθετικό και υποαλλεργικό υλικό, οι πιθανότητες πρόκλησης αλλεργίας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το καουτσούκ, έως μηδενικές.

Πιπίλες από Φυσικό Καουτσούκ

 • Το καουτσούκ είναι ένα φυσικό προϊόν γνωστό και ως latex.
 • Οι πιπίλες από φυσικό λάτεξ είναι πιο μαλακές και εύκαμπτες.
 • Το φυσικό καουτσούκ προέρχεται από το δέντρο Hevea Brasiliensi και είναι ένα εξαιρετικό μη τοξικό υλικό.
 • Το φυσικό καουτσούκ, κατασκευασμένο από μια καλή εταιρεία, δεν έχει ποτέ πρόσθετα χημικά ή συντηρητικά.
 • Οι πιπίλες από καουτσούκ είναι ανθεκτικές στο πιπίλισμα και δε σκίζονται εύκολα.
 • Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό με μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα ή το σκίσιμο, αλλά επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα.
 • Πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 2-4 μήνες περίπου, γιατί μετά αρχίζει και γίνεται κάπως κολλώδης, εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν το γάλα και τα φαγητά.
 • Για τα μωρά που έχουν ήδη δοντάκια, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μόνο τέτοιες πιπίλες.
 • Επειδή το καουτσούκ αποτελεί φυσικό προϊόν, υπάρχουν αρκετά μωρά που εμφανίζουν αλλεργία σε αυτό, παρά το γεγονός ότι οι θηλές αυτές υποβάλλονται σε συνεχείς ελέγχους της περιεκτικότητάς τους σε αλλεργιογόνα. Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας, είναι απαραίτητη η χρήση προϊόντων σιλικόνης. Οφείλουμε όμως πρώτα να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο μας.
 • Αν σας απασχολεί η μυρωδιά του καουτσούκ… θα πρέπει απλά να το θεωρήσετε φυσιολογικό, γιατί αυτή είναι η μυρωδιά του φυσικού καουτσούκ!

Μάρκα: Επιλέξτε μια αξιόπιστη μάρκα που έχει καλό ιστορικό ασφάλειας και ποιότητας.

Να θυμάστε ότι αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη χρήση πιπίλας από το μωρό σας ή αν θέλετε περαιτέρω βοήθεια για την επιλογή του καλύτερου τύπου πιπίλας για το βρέφος σας, ο οικογενειακός σας γιατρός ή ο οδοντίατρος είναι εκεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας παρέχει συμβουλές και βοήθεια.

Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να προάγει την κατανόηση και τη γνώση γενικών θεμάτων στοματικής υγείας. Δεν προορίζεται να υποκαταστήσει την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντοτε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας ή άλλου εξειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με μια ιατρική κατάσταση ή θεραπεία.