Βρεφικές Συμβουλές

Μασητικά Παιχνίδια και Είδη Οδοντοφυΐας

mamaspharmacy-teething-toys

 

Το μικρό σας αγγελούδι διανύει το πρώτο τρίμηνο της ζωής του στον κόσμο! Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών παρατηρείτε ότι αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο με το στόμα του∙ έχει αυξημένο σάλιο, είναι αρκετά ανήσυχο, μασάει τη γλώσσα του και συχνά θέλει να δαγκώσει ό,τι βλέπει μπροστά του. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η περίοδος της οδοντοφυΐας έχε γίνει ήδη ξεκινήσει. Τα βασικά της συμπτώματα (δάγκωμα, κλάμα, έκκριση σιέλου, τράβηγμα αυτιών, βήχας, πυρετός, ασταθής ύπνος, τρίψιμο μάγουλων, δυσφορία και ευερεθιστότητα) μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και αρκετές εβδομάδες πριν την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Για την ακρίβεια, πολλοί μπορείτε ν’ αναρωτηθείτε αν αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας βγάζει δόντια, αλλά το πρώτο δόντι εμφανίζεται συνήθως γύρω στους 6 μήνες.

 

Κάτω Νεογιλά Δόντια

  • Κεντρικοί Τομείς (κοπτήρες): 6 – 10 μηνών
  • Πλευρικοί Τομείς: 10 – 16 μηνών
  • Κυνόδοντες: 17 – 23 μηνών
  • Πρώτοι Γομφίοι: 14 – 18 μηνών
  • Δεύτεροι Γομφίοι: 23 – 31 μηνών

Πάνω Νεογιλά Δόντια

  • Κεντρικοί Τομείς (κοπτήρες): 8 – 12
    μηνών
  • Πλευρικοί Τομείς: 9 – 13 μηνών
  • Κυνόδοντες: 16 – 22 μηνών
  • Πρώτοι Γομφίοι: 13 – 19 μηνών
  • Δεύτεροι Γομφίοι: 25 – 33 μηνών
primary-teeth-mamaspharmacy

Με ποιον τρόπο μπορείτε ν’ απαλύνετε τον πόνο του μωρού σας από την οδοντοφυΐα;

Εκτός από το να τρίβετε με μαλακές κινήσεις τα ούλα του μικρού σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση ειδικών παιχνιδιών για την οδοντοφυΐα. Τα μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας, παρηγορούν τα μωρά. Το δυνατό μάσημά τους, το πιπίλισμα και το δάγκωμα, ανακουφίζει τα ευαίσθητα ούλα τους που ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα δόντια. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι δίνοντας ένα μασητικό παιχνίδι σε μωρό που θηλάζει, λίγο πριν τον θηλασμό, γίνεται πιο εύκολη, αμέσως μετά, η διαδικασία του θηλασμού. Το μωρό έχει «ξεσπάσει» στο παιχνίδι και άρα δεν κινδυνεύουν από τραυματισμό οι θηλές της μητέρας.

 

Με ποιον τρόπο μπορείτε ν’ απαλύνετε τον πόνο του μωρού σας από την οδοντοφυΐα;

Υπάρχουν διάφορα σχέδια παιχνιδιών οδοντοφυΐας ανάλογα τα υλικά, τους τύπους, τις ανάγκες και την ηλικία του εκάστοτε βρέφους. Όλα όμως, με τον τρόπο τους, κάνουν μασάζ στα ούλα των μωρών και ανακουφίζουν τον πόνο των πρώτων δοντιών.

 

Τύπος:

Οι πιο κλασικοί τύποι μασητικών παιχνιδιών είναι οι κρίκοι οδοντοφυΐας. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε και άλλους τύπους γάντια οδοντοφυΐας, ζωάκια, κουδουνίστρες, ή μασητικά ψυγείου που περιέχουν αποστειρωμένο νερό και τοποθετούνται στο ψυγείο έτσι ώστε να παγώσουν και να προσφέρουν επιπλέον ανακούφιση στο μωράκι σας. 

Υλικό και υφή:

Τα βρέφη έλκονται πιο πολύ από συγκεκριμένα υλικά και υφές τα οποία θέλουν να δαγκώσουν. Στο δικό σας μπορεί ν ’αρέσουν τα εύκαμπτα και μαλακά υλικά, όπως υφάσματα και σιλικόνη, ενώ κάποιο άλλο να προτιμά πιο σκληρά, όπως το καουτσούκ. Μια επίσης συχνή προτίμηση αποτελούν οι επιφάνειες με ανώμαλη υφή. Όλα όμως πρέπει να έχουν συμπαγή κατασκευή, έτσι ώστε να μην αποκόπτονται τμήματά τους με κίνδυνο την κατάποσή τους.

Ηλικία:

Όσο μικρότερο σε ηλικία είναι το μωράκι σας ενδεχομένως να μην μπορεί να πιάσει καλά, πόσο μάλλον να σηκώσει και πολύ περισσότερο να κατευθύνει στο στόμα του ένα μεγάλο και βαρύ μασητικό. Προτιμήστε κάτι λεπτό, μικρό, ελαφρύ και εύχρηστο.

Τέλος, μην παραλείψετε φυσικά να καθαρίζετε καλά όλα τα μασητικά παιχνίδια πριν αλλά και μετά τη χρήση τους και να τα φυλάτε σε καθαρό μέρος. Γιατί το πιο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή τους είναι η ασφάλεια του μικρού σας!

Στο mamaspharmacy.gr μπορείτε να βρείτε κάθε είδους μασητικών που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας και θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο της ιατρικής φροντίδας και των συμβουλών του παιδιάτρου σας. Ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη θεραπεία που μπορεί να συστήσει ο παιδίατρός σας με βάση τα ατομικά δεδομένα και τις περιστάσεις.