Είμαστε 100% σίγουρες ότι θέλεις να παρέχεις την καλύτερη φροντίδα στο μωρού σου.
Και καλά κάνεις και διαβάζεις αυτό το άρθρο. Ως γονιός έχεις την ευθύνη να επιλέξεις κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα του μωρού σου ώστε να παραμένει καθαρό και υγιές. Για να μπορέσεις όμως να κάνεις τις σωστές επιλογές ανάμεσα σε ένα χείμαρρο βρεφικών προϊόντων, πρέπει να αποστηθίσεις απ’ έξω τα εξής:
Το δερματάκι των μωρών διαφέρει από το δέρμα των ενηλίκων.
Γι’ αυτό ισχύει ο κανόνας που πρέπει να ακολουθείς πιστά είναι ότι τα προϊόντα που απευθύνονται στη μαμά απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στα βρέφη, και αντίστροφα η μαμά δεν χρησιμοποιεί τα βρεφικά προϊόντα.
Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι ο φραγμός του δέρματος (δηλαδή η μεμβράνη που προστατεύει το δέρμα από το εξωτερικό περιβάλλον) είναι ανώριμος. Στα βρέφη η κεράτινη στιβάδα του δέρματος είναι πιο λεπτή και λόγω ανωριμότητας των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων του δέρματος, η ενυδάτωση του δέρματος είναι ανεπαρκής.
Tαυτόχρονα έχουν μεγαλύτερη απώλεια ύδατος από ότι οι ενήλικες.
Tip No1:
Δεν αρκεί να καθαρίζεις το δέρμα του μωρού μου μόνο με νερό.
Το πλύσιμο μόνο με νερό αυξάνει το pH του δέρματος (το δέρμα γίνεται πιο αλκαλικό) μετά από παρατεταμένη χρήση και σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο νερό μπορεί να επηρεαστεί δυσμενώς η λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Το πλύσιμο του μωρού με σκέτο νερό δεν απομακρύνει τα ένζυμα των κοπράνων, τα συστατικά των ούρων και τις ακαθαρσίες. Επίσης καλό είναι όσο είσαι σπίτι και μπορείς μην αρκείσαι να σκουπίζεις απλά το μωράκι με μωρομάντηλα.
Tip No2:
Δώστε βάση στο pH κάθε προϊόντος.
Ο όρος pH αντικατοπτρίζει αν το προϊόν είναι όξινο (pH 1-6), ουδέτερο (pH7- γνωστό με τον αγγλικό όρο neutral ή balanced) ή αλκαλικό (pH8-14). Το προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιείτε για το παιδί σας πρέπει να έχει pH 5.5-7 (μερικές φορές στην ετικέτα αναφέρεται (pH balanced ή neutral) για να έρχεται σε αρμονία με το pH του δέρματος του μωρού που στη γέννηση είναι γύρω στο 7 και σε λίγες βδομάδες γίνεται ελαφρώς όξινο (γύρω στο 5.5).
Tip No3:
Το προϊόν που θα επιλέξετε δεν πρέπει να προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και στα μάτια.
Το προϊόν πρέπει να γράφει στην ετικέτα ότι έχει εκτιμηθεί ότι είναι μη ερεθιστικό. Συνήθως αναγράφεται με τον όρο “hypoallergic”. Τα προϊόντα αυτά έχουν εκτιμηθεί με μεθόδους μέτρησης της διάσπασης του φραγμού του δέρματος όπως το pH, η πρόκληση ερυθήματος και η διαδερμική απώλεια νερού. Επίσης πρέπει να αναφέρεται και ο όρος “dermatologically tested”. Κάποιες εταιρίες έχουν και το όρο sterile, που σημαίνει ότι επωφελείται από την τεχνολογία Αποστειρωμένης Κοσμετολογίας.
Tip No4:
Δεν θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η λέξη αντιβακτηριδιακό ή αντιμικροβιακό (antimicrobial or antibacterial), εκτός και αν σας το έχει συστήσει ο παιδίατρος για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ως εκ τούτου πρέπει να επιλέγετε ένα ήπιο καθαριστικό (mild liquid baby cleanser).
Tip No5:
Να έχουν απαλό άρωμα ή καθόλου άρωμα (συνήθως αναγράφεται με τον αγγλικό όρο fragrance free).
Εάν το μωρό σας είναι ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων εβδομάδων και έχει υγιές δέρμα (π.χ. δεν έχει έκζεμα), μπορείτε αν το επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε ήπια αρωματικά προϊόντα. Τα ελαφρώς αρωματισμένα καθαριστικά ουδέτερου pH, όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ, είναι απίθανο να προκαλέσουν δερματική αντίδραση στα περισσότερα μωρά.
Tip No6:
Να μην περιέχει αλκοόλ (στην ετικέτα θα δείτε τον όρο «alcohol free»).
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ερεθισμό στο δέρμα του μωρού. Μπορεί να αναγράφεται ως αιθανόλη (ethanol) ή αιθυλική αλκοόλη (ethyl alcohol).
Στα προϊόντα όμως που χρησιμοποιείτε ο όρος «fatty alcohols» (περιλαμβάνει συνήθως το Cetearyl alcohol και το Cetostearyl alcohol) δεν πρέπει να σας οδηγήσουν σε σύγχυση μιας και δεν παρουσιάζουν κάποιο κίνδυνο.
Tip No7:
Προτιμήστε προϊόντα με φυτικά έλαια
Τα λιπαρά συστατικά των προϊόντων περιποίησης του δέρματος των παιδιών καλύτερα να προέρχονται από φυτικά έλαια όπως το αβοκάντο, το αμυγδαλέλαιο και όχι από παραφίνη που προέρχεται από το πετρέλαιο.
Tip No8:
Τα οργανικά (organic) ή τα φυσικά (natural) προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης βρεφών δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε πιο και ασφαλή.
Ως φυσικό προϊόν ορίζεται ένα προϊόν που πηγάζει από τη φύση και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν περιέχει χημικά. Μια φλούδα πορτοκάλι μπορεί να περιέχει μέχρι και 24 χημικές ουσίες, και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα όταν εφαρμοστούν στο δέρμα μερικών μωρών.
Tip No9:
Καλύτερα να επιλέγετε προϊόντα με περιορισμένο αριθμό χημικών συστατικών.
Να δώσετε προσοχή στα συστατικά που έχουν ενοχοποιηθεί για αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και αναφέρονται παρακάτω. Οι κυριότερες τοξικές ουσίες που καλό θα ήταν να μην περιέχονται είναι: η 1,4 διοξάνη, η φορμαλδεΰδη, τα φθαλικά, τα parabens, το θειικό μυραιθικό νάτριο (sodium myreth sulfate), οι ενώσεις PEG. Ονομασίες συστατικών που περιέχουν τις φράσεις “xynol,” “ceteareth,” and “oleth” καλύτερα να μην περιέχονται σε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος για βρέφη και παιδιά.
Tip No10:
Όσον αφορά τα συντηρητικά που περιέχονται στα συστατικά των βρεφικών προϊόντων καθαρισμού και περιποίησης δέρματος, δεν πρέπει να σε ανησυχεί μιας και έχει αποδειχτεί ότι σε μικρή ποσότητα είναι ασφαλής, απαραίτητη και προστατευτική για τις μολύνσεις του δέρματος.
Τα συντηρητικά είναι παρεξηγημένα καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν τη συσχέτιση των συντηρητικών με κάποια σοβαρή ασθένεια.
Στον αντίποδα πρέπει να περιέχονται σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό καθώς αποτρέπουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων. Ενώ στα προϊόντα με βάση τα έλαια έχουμε μικρότερές πιθανότητες και ως εκ τούτου τείνουν να περιέχονται μικρότερες ποσότητες ή καθόλου συντηρητικών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους στο www.mamaspharmascy.gr θα βρεις μόνο εκείνα τα προϊόντα που ανταποκρίνονται σε αυτούς τους κανόνες και που σίγουρα είναι ασφαλή, δερματολογικά ελεγμένα και πιστοποιημένα.