Βρεφικές Συμβουλές

Το μωρουδιακό βαλιτσάκι των διακοπών

swim-essentials-%ce%b2%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%81%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-upf50-kahki-leopard-1

  Έρχεται το καλοκαιράκι και για κάποια μωράκια θα είναι η πρώτη φορά που θα πάνε διακοπές!  Υπέροχες και ταυτόχρονα αγχωτικές για τους γονείς αυτές οι νέες εμπειρίες με το μικρό τους, γιατί θέλουν σίγουρα να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του, ακριβώς σα να είναι στο σπίτι. Η λίστα απαραίτητων για τη  μωρουδιακή βαλίτσα, λοιπόν, είναι σημαντικό να ετοιμάζεται νωρίς για να μην ξεχαστεί τίποτα και να ξεαγχωθούν οι γονείς. Μερικά πράγματα που πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνει αυτή η λίστα είναι:

  • Ελαφριά ρουχαλάκια για κάθε μέρα των διακοπών κι μια εξτρά αλλαξιά για παν ενδεχόμενο (ή απορρυπαντικό κατάλληλο για βρεφικά ρούχα). Καπέλα, γυαλάκια ηλίου και τα ρούχα για τη θάλασσα, μαγιό και παπουτσάκια, μπρατσάκια και σωσίβιο. Μπορείτε να προμηθευτείτε πάνα-μαγιό με προστασία από τη UV ακτινοβολία! Αλλά και μια ζακετούλα καλό είναι να μη λείπει από τη βαλίτσα, ειδικά αν πάτε σε μέρος που το βράδυ έχει δροσιά.
  • Αντιηλιακό! Μην τα ξαναλέμε, τα ξέρετε ήδη. 😉
  • Κρέμα αλλαγής πάνας και κάποιον αφρό καθαρισμού που δε χρειάζεται νερό, γιατί η αλλαγή της πάνας μπορεί να χρειαστεί οπουδήποτε! Ίσως να σας διευκολύνει και κάποια τσάντα αλλαγής πάνας, ώστε να τα έχετε όλα τακτοποιημένα και να μπορείτε να ξαπλώσετε άνετα το μικρό όπου και να βρίσκεστε.
  • Κρεμούλα ενυδάτωσης, γιατί ο ήλιος και η θάλασσα μπορεί να ερεθίσουμε το δέρμα του μωρού, οπότε θέλουμε να το κρατάμε ενυδατωμένο και προστατευμένο. Και ταλκ για να μην αφήσετε  τον ιδρώτα από τη ζέστη να δημιουργήσει άβολες καταστάσεις το δερματάκι του μωρού.
  • Εντομοαπωθητικά είτε σε patches που κολλάνε πχ στο καρότσι είτε κατάλληλα γαλακτώματα για το βρεφικό δέρμα. Δε νομίζω πως χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο ενοχλητικά είναι τα έντομα, κυρίως τα κουνούπια, το καλοκαίρι, αλλά και πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι αφού κουβαλάνε διάφορες ασθένειες.
  • Ένα kit πρώτων βοηθειών. Για να μην ψάχνετε φαρμακείο τελευταία στιγμή, φτιάξτε ένα νεσεσέρ με είδη που μπορεί να χρειαστούν, όπως για παράδειγμα θερμόμετρο,  φυσιολογικό ορό, μωρομάντηλα, αποστειρωμένες γάζες και τσιρότα, κάποια αλοιφή για τσιμπήματα και μικροερεθισμούς και φυσικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αν υπάρχει κάποια αγωγή, και το βιβλιάριο του παιδιού. Καλύτερα να γυρίσει αχρησιμοποίητο από το να μην υπάρχει ενώ χρειάζεται, σωστά;
  • Σακούλες για απορρίμματα, πχ για τις πάνες. Αυτό. Εγώ τις ξεχνάω συνέχεια, οπότε πρέπει να το γράψω.😛
  • Αν το μωρό έχει εισαχθεί σε στερεές τροφές, ο θερμός βολεύει πολύ στη διατήρηση του φαγητού τις ζεστές μέρες. Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει τα γεύματα του μωρού από πριν. Δε χρειάζεται να εισάγετε νέες τροφές αυτές τις μέρες, γιατί μια αλλεργική αντίδραση είναι το τελευταίο που θέλουμε στις διακοπές. Επίσης, να έχετε μαζί επιπλέον θηλές για το μπιμπερό, ώστε να μην υπάρχει το άγχος την αποστείρωσης συνεχώς. Και σαλιάρα, για να αποφύγετε τα ρουχαλάκια να «μαρτυρούν» τα γεύματα του.😛
  • Παιχνίδια! Θα κάνουν το μωρό να νιώθει πιο άνετα και δε θα λείψει η διασκέδαση και παρηγοριά που αναζητάει στα παιχνίδια του στις διακοπές. Δε χρειάζεται, βέβαια, να πάρετε μαζί όλες τις κούτες που έχετε στο σπίτι. Αρκεί το αγαπημένο του μασητικό, το αρκουδάκι του ή όποιο παιχνιδάκι μπορεί να είναι «η αδυναμία του» (όλοι είχαμε κάτι που μας συνόδευε σε όλες τις βόλτες, στο σπίτι, στον ύπνο), και φυσικά τα παιχνίδια για τη θάλασσα (αν όχι το καλοκαίρι, τότε πότε;).

  Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν ανέφερα και μπορεί να χρειαστούν, σίγουρα οι πρώτες διακοπές με μωρό (και οι δεύτερες και οι τρίτες) θέλουν λίγο παραπάνω οργάνωση από ότι μόνο ενήλικες. Αλλά είναι επίσης σίγουρο ότι αυτές οι διακοπές είναι ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα σωρό όμορφες αναμνήσεις με το παιδί σας!

Να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι!