Συμβουλές Ομορφιάς

Ηλιακά Εγκαύματα: Mini Οδηγός Αντιμετώπισης

dock-bay-quickdry-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%83%ce%ad%cf%84%ce%b1-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b7%cf%82-flower-power-sunflower-solstice-l-160x90%ce%b5%ce%ba-mamaspharmacy-12

Το καλοκαίρι έχει μπει, η θερμοκρασία όλο και ανεβαίνει και αρχίζουμε να βγαίνουμε στον ήλιο πιο συχνά.  Μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο για την αντιηλιακή προστασία, αλλά τι γίνεται όταν αυτή αποτύχει και τελικά βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε ένα έγκαυμα από τον ήλιο; Συμβαίνει καμιά φορά, γιατί, για παράδειγμα, αμελήσαμε να ανανεώσουμε το αντιηλιακό, ενώ πέρασε η ώρα, ιδρώσαμε ή κολυμπήσαμε, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο.

Αρχικά, το ηλιακό έγκαυμα ορίζεται ως μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος που προκαλείται από την UVA και UVB ακτινοβολία του ηλίου. Η σοβαρότητα κυμαίνεται αναλόγως τον φωτότυπο της επιδερμίδας (πόσο ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη είναι), την ένταση της ακτινοβολίας, το χρόνο έκθεσης, το υψόμετρο, την εποχή, την ώρα της ημέρας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε 12-24 ώρες και περιλαμβάνουν την έντονη ερυθρότητα της περιοχής, την αίσθηση καψίματος ή και πόνο και κνησμό, μερικές φορές σε σοβαρές περιπτώσεις ύπαρξη φυσαλίδων και μπορεί ακόμα να δημιουργηθούν ουλές στο δέρμα.

Προσοχή! Αν εμφανιστεί πονοκέφαλος ή και πυρετός, μπορεί να έχετε υποστεί ηλίαση και χρειάζεται συμβουλή γιατρού ή φαρμακοποιού για να αντιμετωπιστεί.

Τα εγκαύματα μπορεί να είναι διαφορετικής σοβαρότητας, διαφορετικών βαθμών, όπως ονομάζεται, ανάλογα με το ποια στιβάδα του δέρματος έχει επηρεαστεί και τα συμπτώματα που υπάρχουν.

  • Πρώτου βαθμού είναι βλάβη στην επιδερμίδα μόνο, δηλαδή το ανώτερο στρώμα, με ερύθημα και πόνο, και η επούλωση γίνεται σε περίπου μια εβδομάδα και χρειάζεται ενυδάτωση.
  • Δευτέρου βαθμού επιφανειακό έγκαυμα επηρεάζει το χόριο και μπορεί να περιλαμβάνει φουσκάλες, έντονο πόνο ακόμα και στην αίσθηση των ρούχων. Η επούλωση διαρκεί 2-3 εβδομάδες και καλό είναι να απολυμαίνουμε και ενυδατώνουμε το δέρμα.
  • Σε δευτέρου βαθμού βαθύ έγκαυμα οι φουσκάλες μπορεί να σπάσουν και λόγω καταστροφής και «απευαισθητοποίησης» του δέρματος ο πόνος είναι «παραδόξως» ήπιος.
  • Σε τρίτου βαθμού έγκαυμα η βλάβη φτάνει μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, καίγονται οι τρίχες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης.

Οι δυο τελευταίο βαθμοί πρέπει να δεχθούν άμεση ιατρική φροντίδα!

  Ας δούμε τώρα τι μπορούμε τελικά να κάνουμε αν βρεθούμε με ήπιο ηλιακό έγκαυμα:

  • Καταρχάς, πάμε άμεσα σε σκιερό και δροσερό μέρος και δροσίζουμε την περιοχή με νερό και κομπρέσες. Αν έχουμε τη δυνατότητα, κάνουμε ντουζ για να ανακουφιστούμε και να σταματήσουμε το έγκαυμα να επηρεάσει βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Δε θέλουμε το νερό να είναι παγωμένο, απλώς κρύο. Καλό είναι να μένουμε στη σκιά μέχρι να επουλωθεί πλήρως το έγκαυμα και να προσέχουμε διπλά όταν εκτεθούμε ξανά στον ήλιο.
  • Ακόμη, ενυδατωνόμαστε μέσα και έξω! Πίνουμε άφθονο νερό και αποφεύγουμε αλκοόλ και αναψυκτικά που μπορεί να είναι υγρά, αλλά μας αφυδατώνουν. Για την επιδερμίδα χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες ενισχυμένης φροντίδας με συστατικά που θα καταπραΰνουν όπως η αλόη, πανθενόλη, αλλαντοΐνη, φραγκόσυκο και άλλα. Ένα ενυδατικό mist μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το κάψιμο.
  • Αν υπάρχουν φουσκάλες ΕΠ’ ΟΥΔΕΝΙ δεν τις σπάμε! Είναι ωφέλιμο να τις περιποιούμαστε με ήπια αντισηπτικά όπως η οκτενιδίνη και να καλύπτονται με αποστειρωμένη γάζα.
  • Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία μας. Αν εμφανιστεί πονοκέφαλος ή πυρετός παίρνουμε παρακεταμόλη ή κάποιο ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες) όπως η ιβουπροφαίνη και συμβουλευόμαστε ειδικό.
  • Για τον πόνο από το έγκαυμα μπορούμε επίσης να πάρουμε παρακεταμόλη ή κάποιο ΜΣΑΦ που θα μας συστήσει ο φαρμακοποιός.
  • Φοράμε ελαφριά ρούχα από βαμβακερά υφάσματα που δε δημιουργούν τριβή και επιπλέον ερεθισμό στην πάσχουσα περιοχή.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε και τι δεν ενδείκνυται να κάνουμε σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος:

  • Δεν τοποθετούμε οποιοδήποτε έλαιο, βούτυρο ή βαζελίνη, γιατί παγιδεύουν τη θερμότητα και χειροτερεύουν τη βλάβη.
  • Αποφεύγουμε τον πάγο και το παγωμένο νερό. Υπάρχει «έγκαυμα» από πάγο, λόγω βλάβης του δέρματος και των αγγείων από την πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
  • Δεν πειράζουμε τις φουσκάλες! Είναι ένας τρόπος του οργανισμού μας να προστατευτεί.
  • Δεν ξυριζόμαστε και δεν ξύνουμε ή τρίβουμε την περιοχή.
  • Δεν χρησιμοποιούμε καλλυντικά με οινόπνευμα, πρόσθετα αρώματα και χρωστικές που μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
  • Αποφεύγουμε ποτά, τον πολύ καφέ και αναψυκτικά που προκαλούν αφυδάτωση.
  • Τέλος, αν και το ακούμε συχνά, δεν ενδείκνυται να βάζουμε οδοντόκρεμα στα εγκαύματα, γιατί τα συστατικά της μπορεί να ερεθίσουν χειρότερα την περιοχή και να δημιουργηθεί μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης.

Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι για τις ηλιόλουστες μέρες που ανανεώνουν τη διάθεση μας και μας προσκαλούν να τις απολαύσουμε προετοιμασμένοι και χωρίς άγχος! Και, φυσικά, οι φαρμακοποιοί είμαστε δίπλα σας για επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές υγείας, ομορφιάς και ηλιοπροστασίας!