Συμβουλές Υγείας

Αντιγριπικός Εμβολιασμός στην Εγκυμοσύνη

%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b9%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bc

Η γρίπη είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (ναι, δεν είναι ένας ο ιός, αλλά διάφοροι τύποι και υπότυποι που προσβάλλουν τον άνθρωπο), είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσηση με επιπλοκές απειλητικές ακόμα και για τη ζωή. Τα συμπτώματα είναι συνήθως:

  • ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού,
  • πονόλαιμος ή και βήχας,
  • ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη,
  • πόνοι στο σώμα,
  • έντονη κόπωση και
  • πονοκέφαλος

και μπορεί να διαρκέσουν 5-7 μέρες.

Κατά την εγκυμοσύνη, το ανοσοποιητικό σύστημα, η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων αλλάζουν, καθώς μεταβάλλονται οι ορμόνες στον οργανισμό της γυναίκας και ένα πλασματάκι φιλοξενείται στην κοιλιά της. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν την έγκυο περισσότερο ευάλωτη σε σοβαρή νόσηση από γρίπη. Ακόμα και υγιείς γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν επιπλοκές από την ασθένεια, όπως πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια.

Η καλύτερη προστασία ενάντια στη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι ΚΑΙ για τις εγκύους ο εμβολιασμός. Μελέτες δείχνουν ότι ένα τσίμπημα από το εμβόλιο της γρίπης μειώνει σε μεγάλο ποσοστό το ρίσκο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από την ασθένεια αυτή! Ναι, αλλά οι παρενέργειες; Αυτές δε διαφέρουν στις εγκύους από τον υπόλοιπο πληθυσμό, περιλαμβάνουν κυρίως ήπιο πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, δέκατα και κούραση, κρατάνε συνήθως μερικές ώρες και περνάνε χωρίς θεραπεία. Μια μικρή ταλαιπωρία λίγων ωρών με μεγάλο όφελος και για τη γυναίκα και για το βρεφάκι. Γιατί, βέβαια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αντίθετα, προστατεύεται από πιθανές επιπλοκές και, επίσης, τα αντισώματα της μητέρας θα μεταφερθούν μέσω του πλακούντα στο μωρό, προσφέροντας του θωράκιση ακόμα και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του έξω από την κοιλιά που είναι ακόμα πολύ μικρό για να εμβολιαστεί το ίδιο.

Πότε, όμως, μπορεί να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο μια έγκυος; Όσον αφορά την κατάσταση της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής ο εμβολιασμός σε οποιοδήποτε στάδιο. Το καλύτερο, σαφώς, είναι να χορηγηθεί πριν την έναρξη της εποχικής γρίπης που στην Ελλάδα είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, με μεγαλύτερη έξαρση τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, αν και αυτό κυμαίνεται ανάλογα του υποτύπους που κυκλοφορούν και άλλες συνθήκες, άρα είναι καλό να ενημερωνόμαστε εκ νέου κάθε χρόνο για το πότε είναι η καλύτερη εποχή να εμβολιαστούμε. Το εμβόλιο αρχίζει να χορηγείται στα μέσα του Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους και να προσφέρει ορισμένη προστασία σε μητέρα και βρέφος.

Και πώς διατίθεται το αντιγριπικό εμβόλιο; Συνταγογραφείται από τον προσωπικό γιατρό (ή οποιονδήποτε παθολόγο, οικογενειακό γιατρό κτλ) και χορηγείται δωρεάν με ηλεκτρονική συνταγή, μέσω του του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, και η ένεση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον γιατρό ή στα φαρμακεία που έχουν πιστοποίηση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Ρωτήστε μας και για την δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία!

Φυσικά, στην εγκυμοσύνη το πιο σωστό είναι να γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με τον/την γυναικολόγο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο στην εγκυμοσύνη θωρακίζει μητέρα και βρέφος! Ενημερωνόμαστε και εμβολιαζόμαστε σε συνεργασία με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό μας!

Πηγές: